Wijnproeven
Tijdens uw vakantie in de Languedoc-Roussillon moet u zeker een of meerdere keren een echte wijnboer bezoeken. Hieronder hebben wij de meeste voor u op een rijtje gezet, die een website bezitten, zodat u eventueel van te voren uw bezoek kunt aanmelden. Anderen, zoals de Domaine St. Jacques bij Montazels, die de lekkerste Blanquette doux methode ancestrale verkoopt voor een hele aangename prijs (en dus tot één van de grootste geheimen van de streek behoort), kunt u zeven dagen per week onaangekondigd bezoeken.

Voor de deur in Belvianes-et-Cavirac begint de Route du Vin (Roussillon), die helemaal naar Perpignan loopt en af en toe afslaat dwars door de wijnvelden (zie overzicht wijnproeverijen Roussillon). Naar het noorden toe komt u door de wijnvelden van Limoux en de Malepere. Naar het oosten toe rijdt u dwars door de Corbière. Wanneer u van goede wijn houdt, is Le Conte du Graal een goed uitgangspunt voor een paar heerlijke dagjes uit. Klik hier voor onze eigen wijntoers!

De wijnen van de Languedoc-Roussillon
Hier in de Languedoc-Roussillon liggen de oudste wijngaarden van Frankrijk. Ze stammen minstens uit de tijd van de Grieken (6de/7de eeuw v.Chr.). Vervolgens gingen de Romeinen de wijnen ontwik-kelen en werden deze zelfs zeer gewaardeerd door Cicero, Columella en Plinius de Jongere. De wijn werd in amforen naar alle landen rond de Middellandse Zee geëxporteerd. Er worden tegenwoordig nog honderden archeologische vindplaatsen aangetroffen waar deze amforen werden gemaakt.

In de Middeleeuwen werd het wijnerfgoed door de cisterciën-zers en de benedictijnen in ere hersteld. Zij bouwden vele abdijen in de streek. De Franse Tempeliers voerden na hun terugkeer uit Palestina de terrasbouw in. Nog steeds zijn veel wijngaarden terrasvormig en stammen zij uit deze periode.
In de 18e eeuw werd het Canal du Midi aangelegd, waardoor de uitvoer van de wijnen van de Languedoc werd vergemakkelijkt. De erkenning als AOC in 1985 bevestigde dat de wijnboeren van de Languedoc-Roussillon kwali-teitsvolle en karakteristieke wijnen produceren.

De wijngaarden van de Roussillon liggen in het hart van het departement Pyrénées-Orientales, tussen de Middellandse Zee en de gebergten van de Corbières, de Canigou en de Albères. Zij onderscheiden zich door hun grote variëteit in reliëf, bodemtype en microklimaat.

Verspreid over drie valleien beschikt de Roussillon over vele verschillende terroirs, die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Men vindt ze op de uitlopers van steile hellingen of in terrasbouw met in de ondergrond leisteen, graniet, grind en kalk.

Er zijn veel wijnproeverijen in deze streek, waar u tijdens een dagtocht tevens kunt genieten van de prachtige natuur en de vele bezienswaardigheden.

Blanquette en Crémant de Limoux
Al in het begin van onze tijdrekening was Titus Livius, auteur van een monumentaal werk over de geschiedenis van Rome, enthousiast over de witte wijnen van Limoux. In die tijd waren het stille wijnen. In de 7de eeuw stichtten de benedictijnen de abdij van Saint Hilaire. In 1531 ontdekte een monnik van deze abdij, hoe een mousserende wijn kon worden gemaakt.
De eerste 'brut' ter wereld was geboren. Dom Perignon (1638 -1715) nam het idee van de mousserende witte wijn mee naar de Champagne streek en sindsdien hebben mousserende wijnen een feestelijke bijklank gekregen.

Een lekkere Blanquette mag echter tijdens uw vakantie zeker niet ontbreken!
ONZE EIGEN WIJNTOERS