De Ariège


De Ariège is een schitterend bergachtig gebied, gelegen in het zuiden van de provincie Midi-Pyrénées. Hier bevinden zich talloze indrukwekkende grotten, maar ook de beroemde katharenburcht Montségur en diverse skioorden zoals Ax-les-Thermes. Belvianes-et-Cavirac ligt niet ver van de grens van de Ariège. Dit schitterende gebied is meerdere dagtochten waard.

Hieronder enkele suggesties voor prachtige dagtochten.


Dagtocht Puivert en Montségur

Vanuit Quillan loopt de D117 in de richting van het troubadourskasteel van Puivert. Het uitzicht vanaf de 35 meter hoge donjon is onvergetelijk. Een zaal binnen in de donjon herinnert nog aan de troubadoursfeesten die hier jaarlijks plaatsvonden in de vroege Middeleeuwen. Van heinde en verre kwamen mensen op Puivert af om de beroemde zangers van die tijd te horen zingen en daarmee de laatste nieuwtjes op te vangen, naast de talloze liefdesliedjes die ook toen al erg populair waren. Het 12de eeuwse kasteel komt voor in de film "The Ninth Gate", In de kleine doch fraaie souvenirwinkel heeft u een mooie keuze uit bijzondere souvenirs. In het plaatsje zelf kunt u een bezoek brengen aan het streekmuseum, Le Musée du Quercorb.

Montségur
Dit is het be-roemdste Katharen-kasteel van Frank-rijk, gelegen vlakbij het gelijknamige dorpje, waar u overigens heerlijk kunt lunchen. Op de plaats van een eerder bouwwerk verrees in 1204 een tweede burcht, waar de soldaten van Pierre-Roger de Mirepoix werden gelegerd. Om het kasteel leefde een Katharengemeenschap. Montségur was één van de laatste Katharenburchten en moest en zou worden ingenomen, maar dat was nog niet voor elkaar. Het beleg begon in juli 1243. Maanden later in barre winterse omstandigheden, werd er door de kruisvaarders een katapult gebouwd, die de gebouwen van het kasteel kapot schoten. Op 1 maart werd er een bestand gesloten dat 15 dagen zou duren. Pierre-Roger besloot zich over te geven in ruil voor de belofte dat hij en zijn garnizoen zouden worden gespaard.

Tijdens het beleg ontsnapten enkele Katharen met onbekende bagage uit het kasteel. Dit zou de basis worden voor vele Graal legenden. Alle andere Katharen die zich niet bekeerden tot het katholieke geloof belandden op de enorme brandstapel, waar zij zich, zoals men zegt, vrijwillig op stortten, blij om het aardse achter zich te laten, uitgeput als ze waren van het maandenlange afzien in de kou.

De burcht die u nu ziet is de ruïne van een derde kasteel, dat door de nieuwe heer van Mirepoix, Guy de Lévis II, in 1245 werd gebouwd op de kapotte resten van het vorige bouwwerk. Aan de voet van de donjon, aan de noordwestkant, liggen de overblijfselen van het Katharendorp, waar men opgravingen verricht. Beneden, iets boven de parkeerplaats, staat het monument dat is opgericht ter nagedachtenis van de Katharenverbranding van 1244. Het geheel ligt in een bijzonder mooi landschap.Dagtocht Mirepoix, Chalabre en/of Lac Montbel

U rijdt vanuit Quillan via de D117 naar Puivert en vervolgens via D12 naar Chala-bre. De D16 brengt u in de richting van Mirepoix.

Het 13de eeuwse vestingstadje Mirepoix is vooral bekend om haar vakwerkhuizen en pittoreske marktplein met leuke winkeltjes. De kathedraal en het erachter gelegen museum zijn een bezoek waard. De kerk bezit met 31,6 meter het breedtste gotische gewelf dat ooit in frankrijk is gebouwd.

In Chalabre, gelegen op de grens tussen Aude en Ariège, kunt u goed lunchen. Het is een mooie wandeling naar het kasteel vanuit het oude dorpje. Het kasteel is in oude stijl hersteld en men heeft getracht de Middeleeuwse sfeer te bewaren door het personeel actief in tuniek in te schakelen voor diverse Middeleeuwse activiteiten, zoals mandenvlechten, zwaardvechten, caligraferen, Middeleeuws dansen (u kunt meedoen, en voor u het weet ligt u in een deuk) en uiteraard de grote finale, het riddertoernooi achter het kasteel, als o.a. de Franse ridder tegen de Tempelier vecht en het (uiteraard) tegen de laatste moet afleggen.

Op warme (mid)dagen rijdt u via Chalabre in de rich-ting van Lac Montbel.

U kunt op warme dagen hier heerlijk aan het strandje van Léran liggen, dat aan de andere zijde van het meer ligt.

Hier is ook een restaurantje met een terras. Er zijn op diverse punten langs het meer mogelijkheden om de waterkant te bereiken voor een frisse duik.Dagtocht Foix

U rijdt via Puivert en Lavelanet naar Foix. Op weg naar Foix komt u langs de afslag naar Roque-fixade. Zelfs wan-neer u deze op een hoge rotspunt gele-gen ruïne van een oud Katharenkasteel niet zou beklimmen, is deze korte omweg zeker de moeite waard.

Foix is met name bekend om zijn indrukwekkende feodale kasteel, dat u kunt bezoeken. In de prehistorie werden de grotten onder het kasteel bewoond. De Merovingers gebruikten de strategische ligging voor hun verdedigingsbolwerk, en rond het jaar 1000 werd het kasteel dat we vandaag de dag zien, gebouwd. Tijdens de kruistocht tegen de Katharen waren enkele graven van Foix belangrijke figuren in de strijd tegen de kruisvaarders. Vanaf de 13e eeuw heersten de heren van Foix ook over Béarn en vestigden zich daar. In 1272 viel het in handen van koning Filip de Stoute. De twee vierkante torens stammen uit de 12de en 13de eeuw, de ronde toren stamt echter uit de 15de eeuw. In de 17de, 18de en 19de eeuw werd het gebouw gebruikt als gevangenis, en vanaf 1950 is er een historisch museum in gevestigd. Het uitzicht vanaf de torens is schitterend.

Het centrum van Foix zelf is een bezoek ook zeker waard, de oude straatjes met leuke winkeltjes, caféetjes en restaurantjes en de St. Volusienkerk nodigen u uit voor een heerlijk middagje wandelen.Dagtocht Taras-con-sur-Ariège

U rijdt vanuit Quillan via Puivert richting Lavelanet. Vervolgens rijdt u naar Tarascon-sur-Ariège.
In de prachtige om-geving van Tarascon vindt u enkele we-reldberoemde pre-historische grotten (Niaux, Bedeilhac, Lombrives en La Vache).

Lombrives is de grootste grot van Europa. U kunt vanaf de parkeerplaats met een toeristentreintje en een korte wandeling de ingang van de enorme grot bereiken. Bij de kassa kunt u kiezen uit de diverse mogelijkheden. De onderaardse wandeling van drie uur, van vijf uur, u kunt een concert bijwonen, en extra nog enkele andere kleine galerijen bezoeken. Uiteraard is het rond de 18 graden in de grot dus een vest of jasje is zeker aangenaam, wanneer u uit de warme zon stapt.

Er zijn in of bij de grotten geen toiletten, alleen vlakbij de kassa. Het bezoek aan grotten in Frankrijk heeft een minder goede infrastructuur dan in bijvoorbeeld België, en de meesten hebben een avontuurlijk karakter.

Voor een bezoek aan Niaux kunt u het beste eerst een telefonische reservering maken (tel: 0561-058837). U krijgt dan een begeleide gidstocht en na wat wurmwerk om in de belangrijkste zaal te komen, komt u dan uiteindelijk oog in oog met één van de oudste tekeningen van de mens, die meer dan 15.000 jaar geleden op de wanden zijn aangebracht. In de grote ronde zaal, de Salon Noir, ziet u honderden bizons, steenbokken, herten en paarden.

Meer dan een mil-joen voorwerpen en dierenbotten, vuur-plaatsen, stenen wa-pens en messen, speerpunten en har-poenen gemaakt van rendiergeweien zijn tijdens lange en moeizame opgravin-gen verzameld en vormen thans een van de grootste archeologische vindplaatsen in de Pyreneeën.

In het Prehistorisch Museum kunt u prachtige voorwerpen bewonderen, een mooie wandeling maken door het park, leren speerwerpen op de prehistorische manier, tenten bekijken waarin men 's zomers woonde, en heerlijk eten.

TIP: U kunt vanuit Tarascon via Ax-les-Thermes terugrijden, hetgeen ongeveer een kwartier langer duurt dan wanneer u via Lavelanet terug rijdt naar Quillan. De route gaat dwars door de Pyreneeën en is adembenemend mooi.Dagtocht
Pays Donézan


Gaat u vanuit Bel-vianes-et-Cavirac via Axat de Pyreneeën in, richting Font Romeu, dan komt u in Pays Donézan, een oud gebied waar sinds mensenheuge-nis herders hebben gewoond.

Er lopen wilde paardjes, en de ruïnes van Querigut en Usson zijn bezienswaardig.

Maar, allereerst komt u door de kloven Pierre Lys en de Gorge St. George, waar volgens lokale overlevering de strijd van de heilige met de draak zou hebben plaatsgevonden.

Terug op de D118 komt u langs de Grotten van l'Aguzou. Een bezoek aan deze grot met gids is op zijn minst avontuurlijk te noemen, u moet hiervoor zeker sportief zijn aangelegd.

U rijdt verder over de D118 naar Usson-les-Bains.

De grillige ruïne van Chateau d'Usson is een bezoek meer dan waard. De klim vanaf de parkeerplaats is niet te steil, en gaat via een prima pad. Het uitzicht vanaf de ruïne is adembenemend. In de gewelven is een interessant museum gehuisvest, dat de cultuur en natuur van Pays Donézan toont. Men is regelmatig bezig met opgravingen en het verstevigen van bepaalde muren. In de Middeleeuwen was dit een grenskasteel, waar ook een tijdje Katharen hebben gewoond.

Een stukje verder ligt de afslag naar Mijanes, eveneens 's winters een skigebied met liften, en één van de mooiste dorpjes van Pays Donézan. De huizen zijn zo gebouwd dat ze de zonnewarmte ten volste kunnen opvangen. Dit type dorpjes noemt men wel la soulane dorpjes, op de zon gericht.

Het pittoreske dorpje Querigut is al heel oud. Zijn ontstaan is in vergetelheid ge-raakt, maar de eerste vermeldingen van een kleine burcht op deze plek stamt uit de 9de eeuw. Querigut was vroeger de hoofdstad van Pays Donézan.

In Pays Donézan liggen diverse schitterende bergmeren. Helaas zijn de meeste onmogelijk met de auto, en dus alleen te voet, bereikbaar.

Het Etang de Laurenti is een wandeling van ongeveer 1 uur heen en 1 uur terug.

Neem vanaf de D16 van Querigut naar Le Mas/Artigues, net na Le Mas, de afslag naar links naar de Refuge de Laurenti.

Zorg altijd voor een goede uitrusting (kleurrijke kleding, voldoende water en voedsel, een mobiele telefoon) en laat ons weten dat u deze wandeling gaat maken. Achter het schitterende meer van Laurenti ligt de Roc Blanc (2542 meter).

Wanneer u verder de Pyreneeën in rijdt richting Font Romeu, komt u langs de wintersportplaats Puivalador en de beroemde wintersportplaats Les Angles, waar u eventueel heerlijk kunt eten in de Gouden Haan, een eeuwenoude herberg met een heerlijke sfeer en net zulk lekker eten. Ook Font Romeu is een belangrijke wintersportplaats.© Anneke Koremans