EcotoerismeEen steeds groter wordende groep mensen zoekt tijdens hun vakantie de rust en de natuur op. Ook in de omgeving van Belvianes is dit mogelijk. Tijdens natuurtochten kunt u genieten van de rijke natuur van de Pyreneeën. In de lente bloeien hier zeldzame orchideeën, en voor vogelspotters is het gebied een paradijs.

U kunt tijdens een groot aantal wandeltochten in de omgeving kennismaken met de gevariëerde natuur van de Haute Vallée de l'Aude, maar zorgt u er altijd voor dat u een afvalzakje bij u heeft, geen bloemen plukt en alleen maar met uw foto- of filmcamera 'schiet'.


Enkele vogels die in de omgeving voorkomen zijn:

Zwarte specht (Dryocopus martius)
Egyptische gier of Aasgier (Neophron percnopterus)
Steenarend (Aquila chrysaetos)
Dwergarend (Hieraaetus pennatus)
Wouw (Milvus migrans)
Slechtvalk (Falco peregrinus)
Wespendief (Henicopernis infuscata)
IJsvogel (Alcedo atthis)
Lammergier (Gypaetus barbatus)
Vale gier (Gyps fulvus)
Sneeuwvink (Montifringilla nivalis)
Rode rotslijster (Monticola saxatilis)
Witte kwikstaart (Motacita alba)
Alpenkauw (Pyrrhocorax graculus)
(Zilver) Reiger (Casmerodius albus)
Rotskruiper (Tichodroma muraria)
Sneeuwpatrijs (Ammoperdix griseogularis)
Hop (Upupa epops)

Overige dieren in de Pyreneeën:

Gemzen, steekbokken, moeflons (uitgezet in de jaren '50), wolven, de bruine beer (nog een handvol zeer schuwe exemplaren in Vallée de l'Aspe), de lynx, de otter, de genetkat en de Pyreneese desman (watermol, leeft in en rond kleine bergstroompjes).

Flora:

In de Pyreneeën komen meer dan 400 soorten bloemen voor zoals de Pyreneese ramonda en steenbreek, bijzondere soor-ten akelei en lelies, kleine paarse krokussen en roze androsace. De bergweiden van de Pyreneeën staan in de zomer vol bloemen zoals Turkse lelies, akelei, kievietsbloemen, gentiaan, viooltjes, geraniums, narcis-sen en orchideeën.