Belvianes-et-Cavirac


Aan de voet van de Pyreneeën ligt het pittoreske Franse dorpje Belvianes-et-Cavirac, ook wel de toegangspoort van de Pyreneeën ge-noemd. Zoals de naam al zegt, is het een tweelingdorp. De dorpen Belvianes en Cavirac zijn in 1833 samengevoegd tot 1 gemeente. Dat is echter opmerkelijk, omdat Cavirac in de Middeleeuwen nog in Spanje lag, hetgeen nog een beetje te merken is aan enkele Catalaanse straatnamen. De rivier de Aude was namelijk de natuurlijke grens tussen het Spaanse Catalonië en het Franse rijk.

Belvianes-et-Cavirac is om twee dingen erg geliefd. Ten eerste de bijzondere ligging vlak voor de prachtige kloof van Pierre Lys, en ten tweede om de unieke flora en fauna, welke tijdens mooie wandelingen kunnen worden ontdekt, zoals de prachtige wilde orchideeën.

Het dorpje Cavirac is kleiner dan Bel-vianes, landelijker en heel erg sfeervol. Cavirac ontstond in de 10de/11de eeuw, toen men er een kerk stichtte ter ere van Jacobus. Hier liep namelijk een oude, toen nog vaak belopen pelgrims-weg naar Santiago de Compostela.

Deze route wordt tegenwoordig niet meer zo vaak via Cavirac gelopen. Wel is het oude pelgrimspad, dat vanuit Cavirac naar Quillan leidt, nog in gebruik. Het is een prachtige route langs oude vulkanen.

Belvianes is al wat ouder dan Cavirac. Het werd hoogstwaarschijnlijk gesticht door een Romein, genaamd Balbius, maar deze theorie is nog wankel.

De naam Belvianes kan zijn samengevoegd uit Belle en Via, verwijzend naar de prachtige kloof van Pierre Lys die zich een weg baant door de hoge rotsen van de Pyreneeën.

De hoge wanden van de kloof die vlak na Belvianes opdoemen, intimideren de bezoeker steeds weer opnieuw.

Zoals men goed kan zien, ligt het huidige dorp op een verho-ging, en menen diverse archeolo-gen dat hier een Keltisch oppidum heeft gelegen, dat door de Romeinen werd ingenomen en gebruikt als uitkijk-punt. Ze konden zo mooi de doorgang naar de Pyreneeën bewaken.

Het heeft in de Middeleeuwen ook een kasteeltje gehad, en op de resten staat tegenwoordig het huidige chateau uit de 14de eeuw, waarvan een deel wordt gebruikt als salle de fête (feestzaal).

Hier worden de dorpsfeesten gehouden en op het pleintje voor het chateau worden ook ieder jaar de shows gegeven van diverse artiesten die tijdens het Folklore Festival van de Aude-Pyrénées optreden.

Aan het einde van de 18de eeuw begon de pastoor van St. Martin Lys, Felix Armand, vol goede moed met het opstellen van een plan om een doorgang door de rotsen te hakken, zodat o.a. St. Martin Lys wat beter be-reikbaar zou worden.

Zijn eerste pogingen om geld te krijgen om werkers aan te nemen, mislukte. Wanhopig begon hij dan maar zelf te hakken. Dat trok veel aandacht en men begon medelijden met hem te krijgen.

De een na de ander begon mee te helpen en uiteindelijk was er zoveel aandacht voor het project, dat er toch nog geld en middelen beschikbaar werden gesteld om de doorgang te materialiseren.

Deze doorgang, die nu bekend staat als de Trou de Curé, heeft de pastoor van St. Martin Lys, Felix Armand, tot een lokale held gemaakt.

Vanuit het dorpje St. Martin de la Pierre Lys kunt u een schitterende wande-ling maken.

Bij het station in Quillan staat een monument voor deze dappere man, die niet alleen het achterland van de Pyreneeën heeft opengemaakt voor handel en moderni-sering, maar ook voor o.a. Belvianes-et-Cavirac de mogelijkheid heeft geschapen om handel te drijven met de Roussillon en Spanje.

Het monument bestaat uit een menhir met een symbolisch gat erin. Een standbeeld van Felix Armand staat bij de VVV van Quillan, welke is gevestigd in het vroegere badhuis.

Schuin tegenover de VVV vindt u het station, waar bussen en treintjes vertrekken. De trein gaat alleen in de richting van Carcassonne, de bussen gaan ook andere kanten op.

Belvianes-et-Cavirac heeft ongeveer 320 inwoners. Het is de geboorteplaats van de beroemde schrijver Gaston Bonheur (1913-1980).

Er is een bar - restaurant aan de hoofdweg (de Boule-vard de la Pierre Lys) genaamd L'Auberge du Chalet.

Hier kunt u naartoe voor een drankje of een ijsje op het terras, maar ook voor ontbijt, lunch en diner.

U kunt ook lunchen of dineren in hotel-restaurant La Maison Templière, iets verderop aan de Boulevard de la Piere Lys, gelegen aan de rivier. Volg de route over de oude spoorweg tot aan de houthandel. Naast de houthandel ligt het hotel. Iedere dag rond half 11 komt er een rijdende bakker naar het dorp; u herkent hem of haar aan de toeter. Belvianes-et-Cavirac heeft echter zelf geen winkels.

Slechts 3 km verderop ligt Quillan, waar bakkers, slagers, supermarkten en winkeltjes zijn en het is er op woensdagochtend en zaterdagochtend markt. De grootste supermarkt is de Carrefour, net buiten het stadje, op de rotonde met de forel fontein.

In Quillan en in Belvianes-et-Cavirac worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Door zijn unieke, centrale ligging en zijn indrukwekkende, veelzijdige omgeving, is Belvianes-et-Cavirac, de toegangspoort naar de Pyreneeën, een uitstekende basis voor een heerlijke vakantie.Weersverwachting Belvianes-et-Cavirac
RESTAURANTS:

L'AUBERGE DU CHALET - RESTAURANT BAR
17 bd de la Pierre-Lys
11500 BELVIANESRESTAURANT LA MAISON TEMPLIERE
2 Chemin Des Casteillasses
11500 BELVIANES-ET-CAVIRAC
www.maisontempliere.frLE RÉBENTY - RESTAURANT
11140 CAILLA
Tel: +33 (0) 4 68 20 50 78
E-mail: lerebenty@icloud.com
www.lerebenty.frRESTAURANT LE BRANTALOU - Résidence L'Espinet/Vayamundo
Rue de l'Espinet
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 20 88 90
www.lespinet.comRESTAURANT LA CHAUMIÈRE HH H
25 bd Charles de Gaulle
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 200 200
E-mail: lachaumiere@pyren.fr
www.pyren.frPIZZERIA DES PLATANES - RESTAURANT
2 avenue Pasteur
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 20 27 22RESTAURANT LE CAPIO
1 place Raoul de Volontat
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 20 16 50RESTAURANT LA PIERRE-LYS HH
Route de Carcassonne
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 20 08 65
www.la-pierre-lys.frRESTAURANT CANAL HH
36 bd Charles de Gaulle
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 20 08 62
Fax: 04 68 20 27 96
E-mail: hotel-canal@wanadoo.fr
www.hotel-canal.comRESTAURANT CARTIER HH
31 bd Charles de Gaulle
11500 QUILLAN
Tel: 04 68 20 05 14
Fax: 04 68 20 22 57
E-mail: infos@hotelcartier.com
www.hotelcartier.com